Näkemiin 2020


 Vuosi vaihtui, mitä opittiin? 

No ainakin se että sähköauto on tullut jäädäkseen, ja sillä ajaa vähän liiankin mielellään. Kilometrejä tuli noin yhdeksän kuukauden aikana meidän omistuksessa 49 000km, matkamittariin kokonaislukeman lähestyessä 250000km rajapyykkiä vuoden vaihtuessa. 

Isompia remppoja ei ehtinyt tulla, jarrulevyt (40e kpl) ja palat (25e pari) vaihdettiin taakse loppuvuodesta ja asennettiin lisävalo. Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä tehtiin nelipyöräsuuntaus ja samalla jarrut herkisteltiin. Katsastuskin meni moitteitta läpi ja pari vuotta olisi leima voimassa. Eli kovaa ajoa vaan.

Talviautona Tesla on myös mitä parhain, isot akselivälit, neliveto ja matala painopiste takaavat hyvät ajo-ominaisuudet. Plussaa tulee myös tehokkaasta lämmityksestä, ei tarvitse lasia raapia ja puhelimen sovelluksesta on helppo kytkeä lämmöt sun muut päälle ennen autolle menoa.  

Pakkasen vaikutus kulutukseen on myös odotettua maltillisempi. Talvella 350km ajelee kohtuudella jos lähtee lämpöisellä autolla kotoa reissuun. Huonoissakin olosuhteissa (tiepinta paksussa loskassa jne) pääsee sen 300-320km mikä riittää ainakin meidän perheen ajoihin paremmin kuin hyvin. 

Nopeat laturit yleistyvät vauhdilla ja käytännössä jokaisesta isommasta kaupungista löytyy vähintään keskinopea 50kw laturi. Lisäksi tänä vuonna Kuusamoon pitäisi myös vihdoin tulla laturit Citymarkettiin ja Prismaan. Tämä tekisi vihdoin myös Kuusamon kautta ajamisen huomattavasti mukavammaksi sähköautoilijoille.  

Pientä murhetta on ollut tiivisteiden suhteen, karmittomat lasit tahtovat jäätää kiinni. Tiivisteiden silikoni käsittely auttaa hieman. Myös softan päivittymisen mukana tuomat bugit ovat pientä kulmien kohottelua aiheuttaneet. Esimerkiksi viimeisin päivitys sekoitti hyvin tähän asti toimineen automaatti ilmastoinnin toimintaa siten, että sivuikkunat tahtovat huurtua herkemmin. No tuohonkin tulee korjaus varmaan jo tätä tekstiä kirjoittaessa eli haitta on tilapäinen. 

Nyt vain kohti 300000km rajapyykkiä. Toivon mukaan nyt tulevana kesänä päästään ajamaan Euroopassa mutka, Teslan Supercharger-verkosto kun on ilmainen käyttää. Niin ja Teslan verkosto laajenee myös Suomessa, tänä vuonna uutena tulossa: Jyväskylä, Oulu, Rovaniemi, Levi, Lappeenranta, Mikkeli ja Kuopio.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Patterin vaihtoa

Saanko esitellä, Kapteeni Valkonen